Dünya üzerindeki atık suların yalnızca yüzde 20 si düzgün şekilde arıtılıyor
İklim değişikliğinin etkileri genellikle su yoluyla hissedilir: Daha yoğun ve sık kuraklıklar, daha aşırı sel baskınları, daha düzensiz mevsimsel yağışlar ve hızlanan buzulların erimesi – bu durumlar ekonomiler, ekosistemler ve günlük yaşamımızın her alanında zincirleme etkilere neden olur.
Ancak uzun süredir, su iklim görüşmelerinde bir "kör nokta" olmuştur ve sürdürülebilir kalkınma ve afet risklerini azaltma çabalarında gereken önceliği almamıştır.
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve diğer Su ve İklim Liderleri'ne göre, artık “suya uyanma” zamanı geldi.
-
Şu anda, 3,6 milyar insan, yılda en az bir ay boyunca yeterli suya erişememekte ve bu rakamın 2050 yılına kadar 5 milyardan fazla olması beklenmekte.
-
Son 20 yılda tüm afetlerin neredeyse %75'i su ile ilgiliydi, en az 1,6 milyar insan selden ve 1,4 milyar insan kuraklıktan etkilendi ve ekonomik zarar neredeyse 700 milyar ABD doları oldu.
-
Suya bağlı tehlikeler artış gösterirken 100'den fazla ülke, 2030 yılına kadar sürdürülebilir şekilde yönetilen su kaynaklarına sahip olma hedefinde ilerleme kaydedemeyecek.
Uyanmalıyız!
Suya, yaşamı sürdürmede, gıda güvenliğini sağlamada, barış ve güvenliği korumada, ekonomik büyümeye katkıda bulunmada ve ekosistemleri canlandırmada oynadığı role uyanmalıyız.
Suya, su ve sanitasyon hizmetlerinden kaynaklanan emisyonları azaltmadaki rolüne uyanmalıyız. Dünya genelinde atık suyun yalnızca %20’si düzgün şekilde arıtılıyor. Arıtılmamış atık suyun çevreye salınması, geleneksel bir atık su arıtma tesisinde arıtılan aynı atık sudan yaklaşık 3 kat daha fazla emisyon oluşturuyor.
Suya, sulak alanlar ve rezervuarlar gibi su kaynaklarından kaynaklanan emisyonları azaltmada ve karbon tutmada oynadığı role uyanmalıyız.
Sulak alanların doğal işlevlerini korumak ve eski haline getirmek ve rezervuarların su seviyelerini ve kıyı bitki örtüsünü yönetmek için atılan iyi tanımlanmış adımlar, karbon yutaklarının emisyonları doğal olarak emme rollerini koruyabilir.
Suya, sürdürülebilir hidroelektrik, biyoyakıtlar, karbon yakalama ve depolama (CCS), yeşil hidrojen, güneş ve rüzgar enerjisinden temiz enerji üretimini mümkün kılmadaki rolüne uyanmalıyız.
Su, gerekli temiz enerjiye geçişin anahtarıdır.
Biz Artaş olarak temiz suyun bir insan hakkı olduğuna inanıyoruz ve 1982'den bu yana herkese temiz su sağlamaya kendimizi adadık.
Bu değerli yazının tamamını Uluslararası Meteoroloji Örgütü'nün webistesinde okuyabilirsiniz: https://wmo.int/news/media-centre/wake-water-urge-water-and-climate-leaders