post-image

Endüstriyel Su Verimliliği Rehberi: Dokuma

Türkiye'de dokuma kumaş üretiminde su verimliliğinin iyileştirilmesi için neler yapılabilir?

Türkiye'de incelenen dokuma tesislerinde her bir kg'lık dokuma kumaş üretimi için 3.8 ile 152.4 L su tüketiliyor.

Dokuma tesislerinde su tüketimi hangi aşamalarda gerçekleşiyor?

  1. Dokuma kumaş imalatı kapsamında genellikle kasarlama, merserizasyon, baskı/boya ve apreleme proseslerinde su tüketimi gerçekleşiyor.

  2. Yumuşak su üretilebilmesi için kullanılan aktif karbon filtre, iyon değiştirici reçine, ters osmoz gibi ham su hazırlama ünitelerinde filtre yıkama, reçine rejenerasyonu ve membran temizliği işlemleri için de kayda değer oranlarda su tüketimleri gerçekleşiyor.

  3. Ayrıca soğutma kulesi ve buhar kazanları gibi yardımcı ünitelerde de su tüketimi gerçekleşmekte.

Dokuma kumaş imalatı sektöründe referans spesifik su tüketimi 50 – 250 L/kg aralığındadır. Çalışma kapsamında analiz edilen üretim kolunun spesifik su tüketimi ise 3,8 – 152,4 L/kg’dır.

Sektöre özgü tekniklerin, iyi yönetim uygulamalarının, genel önlemler niteliğindeki önlemlerin ve yardımcı proseslere ilişkin önlemlerin uygulanması ile sektörde %36 - 61 oranında su kazanımı sağlanması mümkün.

Dokuma NACE kodu kapsamında önerilen öncelikli su verimliliği uygulama tekniklerine bu linkten ulaşabilirsiniz:

https://suverimliligi.gov.tr/pdf/13/03.pdf

ARTAŞ olarak Dokuma sektöründe daha verimli bir su yönetimi için deneyimlerimizi ve bildiklerimizi paylaşmaya her zaman hazırız.

Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "NACE Kodlarına Göre Endüstriyel Su Kullanım Verimliliği Projesi"