
Türkiye'de et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen ürünlerin üretildiği gıda tesislerinde su verimliliğinin iyileştirilmesi için neler yapılabilir?
Kamu tarafından, endüstriyel su verimliliği kapsamında incelenen tesislerde her bir kg'lık et üretimi için 3,4 – 16,1 L su tüketiliyor.
Sektöre özgü tekniklerin, iyi yönetim uygulamalarının geliştirilmesi ve genel önlemlerin uygulanması ile sektörde %12 – 79 oranında su kazanımı sağlanması mümkün.
Yayınlanan rapora göre;
Et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen ürünlerin imalatında özellikle proses hatlarının yıkanması ve durulanması, tesis ve ekipman temizliği gibi işlemlerin tesislerde suyu en çok tüketen prosesler olduğu görülmekte.
Bu tesislerde su tüketimine neden olan diğer prosesler ise pastörizasyon, pişirme, sterilizasyon ve soğutma/dondurma.
Et ve Kümes Hayvanları Etlerinden Üretilen Ürünlerin İmalatı NACE kodu kapsamında önerilen öncelikli su verimliliği uygulama tekniklerine bu linkten ulaşabilirsiniz:
ARTAŞ olarak gıda sektörünün her alanında daha verimli bir su yönetimi için deneyimlerimizi ve bildiklerimizi paylaşmaya her zaman hazırız.
Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "NACE Kodlarına Göre Endüstriyel Su Kullanım Verimliliği Projesi"