post-image

Türkiye'de şeker üretim tesislerinde su verimliliğinin iyileştirilmesi için neler yapılabilir?

Kamu tarafından endüstriyel su verimliliği kapsamında incelenen tesislerde her bir kg'lık şeker üretimi için 0,16 – 7,25 L su tüketiliyor.

Sektöre özgü tekniklerin, iyi yönetim uygulamalarının geliştirilmesi ve genel önlemlerin uygulanması ile sektörde %20 – 41 oranında su kazanımı sağlanması mümkün.

Yayınlanan rapora göre; 
Şeker üretiminde en fazla su tüketimi pancar yüzdürme ve yıkama işlemlerinde gerçekleşir. Ayrıca, buhar kazanları için besi suyu kullanımı, şerbet koyulaştırma sırasında buharlaşan su, çeşitli soğutma sistemlerinde kullanılan su ve ham su hazırlama ünitelerindeki filtre yıkama işlemleri de yüksek su tüketimine neden olmaktadır.

Şeker İmalatı NACE kodu kapsamında önerilen öncelikli su verimliliği uygulama tekniklerine bu linkten ulaşabilirsiniz:
ARTAŞ olarak şeker üretiminin her prosesinde daha verimli bir su yönetimi için deneyimlerimizi ve bildiklerimizi paylaşmaya her zaman hazırız.